2020. március 12., csütörtök

2020. február 16.

Úgy volt, hogy pénteken Eszter megy munkahelyi bulira és Laura nálunk alszik, de a buli elmaradt. Ettől Lajcsi még itt aludt. A mi nagy ágyunkban aludtak Kornival…, már amennyit aludtak, bár pénteki nap és táncszakkör után elég fáradtak voltak. Másnap reggelire sütöttem palacsintát.
Idén is lesz Bátor tábor Tesós tábor és jelentkeztünk is, de elég hülye időpontban van: tavaszi szünetben. Andri teljesen kiakadt, kikötötte, hogy ő nem megy, de Korni akar és Andrit is sikerült végül rábeszélni. Pénteken felhívtak, hogy három héttel korábban, egy másik csoportban lesz hely, vagyis március 26-29-én. Az, mondjuk, a digitális hét, de András azt mondta, megoldjuk.
Andri tanul; irodalmat: „Két nagy szerelem: Boncza Berta és Csinszka Adél.” és fizikát: „Ún-fázis” (ún. = úgynevezett).
Ma megsütöttem életem legszuperebb SZALAGOS fánkját! Szilvi sütött a napokban, elkezdtünk beszélgetni róla, mutatott receptet és mondott fortélyokat, én pedig betartottam mindet pontosan és szuper lett! Annyit rontottam rajta, hogy a Szilvi általi mennyiségeket használtam, ő azonban 4 gyerekre és 2 felnőttre süt, én meg csak magamnak. Így a nagy részét ki kellett dobnom pár nap múlva, mert kővé meredt.
Így csináltam: 
Nagyon lágy tészta kell hozzá, Szilvi szerint annyira, hogy ki lehet „önteni” a fazékból, csak ezekkel a mennyiségekkel ilyen összeállításban nem bírt vele a kenyérsütő. Ezért én dagasztottam be a végén, amitől brutálisan elfáradtam. Ezután 2 órát kelt, majd amikor már akkora lett, hogy majdnem kimászott a legnagyobb fazekamból, gyengéd mozdulatokkal karikára nyújtottam a tésztát és kiszaggattam úgy, hogy csak a pohár ért hozzá. Ahogy szaggattam, a kilógó részeket egymásra hajtogattam és a következőhöz poharaztam, hogy ne legyen maradék. Szilvi mondta, hogy fontos, hogy ne nyomkodjam össze eközben a tésztát, és próbáltam is úgy csinálni. Míg az olaj melegedett, kicsit pihent a tészta. Aztán megint jött a titok: a tűzforró olaj maxigázon főtt, ebbe tettem a fánkot a lisztes alját felfelé fordítva. Ezután tettem rá fedőt és pár pedig sütöttem. Aztán megfordítottam a fánkit, ekkor már kialakult az oldalán a fehér szalag. Még pár perc fedő nélkül, míg kissé megbarnult és kész. Bár kicsit deformált lett a vége, de az első 15-20 csoda-szalagos lett! Fényképet nem csináltam róla, mert borzasztóan elfáradtam és nem volt kedvem kínlódni vele.

Nincsenek megjegyzések: